Függőség kezelés, prevenciós előadások

Orsolics ZénóOrsolics Zénó

 


  • Ünnepi Könyvhét Budapest, V. kerület Vörösmarty tér - Harmat Kiadó pavilonja (2018. Június 4.-10.)
  • Adna Café (2018. Június 8. péntek, 18:00 óra) - Budapest, IX. kerület, Török Pál u. 6.
  • Ünnepi Könyvhét Budapest, V. kerület Vörösmarty tér (2018. június 9. szombat, 15:00 óra)
  • Gazdagréti Református Templom - Start Café (2018. június 10. vasárnap, 17:00 óra) - Budapest, XI. kerület, Rétköz utca 41.
  • Adna Café (2018. Június 8. péntek, 18:00 óra) - Budapest, IX. kerület, Török Pál u. 6, 1093
  • Ünnepi Könyvhét Bp. V. kerület Vörösmarty tér (2018. június 9. szombat, 15:00 óra)
  • Gazdagréti Református Templom - Start Café (2018. június 10. vasárnap, 17:00 óra) - Budapest, XI. kerület, Rétköz utca 41.

 

Zénó vagyok, negyvenkét éves. Férfi, férj, apa, barát, ismerős, gyerek, haver, társ, kolléga, segítő szakember és amatőr képzőművész. A fiatalságomat végigkábítószereztem, végighazudtam, és kis híján belehaltam a heroinba.

Egy közösség mentett meg, amely egyszerű alapelvek mentén szerveződött: feltétel nélküli elfogadás, szeretet,hitelesség, hit. Ott és akkor teljes fordulatot vett az életem. Halottból élő, hitetlenből hívő, drogosból segítőszakember lettem. Boldog vagyok, mert képessé váltam szeretetet adni és elfogadni. Szeretem a családomat, ésérdekelnek az emberek. Abban segítek nekik, hogy megtalálják a saját válaszaikat és a saját útjukat. Minélkevesebb nyomot szeretnék hagyni bennük. Tudom, hogy általuk én is épülök. Minden út egyedi ésmegismételhetetlen, és úgy van jól, ahogyan van, még ha olykor nagyon nehéz is. Hobbim a művészet, amelyáltal kiteljesedem és feltöltődöm. Létrehoztam a ZNO Coachingot és a ZNO designt, ami büszkeséggel tölt el.Időnként le kell lassulnom, hogy észrevegyem a körülöttem lévő csodát. Szeretem Istent, mert Isten maga aszeretet. Úton vagyok.

 

Oldalszám: 160
Méret: 142 x 197 mm
Kivitel: kartonált
ISBN: 978-963-288-425-7
Kiadás éve: 2018

 

Dr. Zacher Gábor ajánlása 

Zénó hozott rossz döntéseket az életében. A lefelé út gyors volt és szinte megsemmisítő. Lent valahol olyan mélyen melyet sokan el sem tudnak képzelni viszont hozott egy, azaz egy jó döntést. Változni akart, mert ha így folytatja, meghal. Kért segítséget, mert tudta, hogy egyedül nem megy. Rátalált olyanokra, akik mernek segíteni, akik nem fordultak el tőle és elindult visszafelé. A felkapaszkodás a hegy tetejére mindig is sokkal nehezebb, mint a lefelé vezető út. Zénó megcsinálta, talált olyan kapaszkodót, aki hitt benne, és akiben hihetett. Zénónak sikerült. Ma már tisztán boldog, visszaszerezte az életét. Miért tanulságos Zénó története? Azért mert a legmélyebb bugyorból is van visszaút, csak meg kell találni. Jó, hogy itt vagy megint Zénó! Barátsággal Zacher Gábor

Dr. Zacher Gábor, főorvos, címzetes egyetemi docens, a Honvédkórház Sürgősségi Betegellátó Centrumának vezetője

 

Erdős Eszter ajánlása

Sokat sírtam a könyvön, pedig nem is drogoztam. Persze, nem a könyvön sírtam, hanem magamon, mert megszólított Zénó története engem is, és miközben olvastam az életét, a saját életem kérdőjelei lettek felkiáltójelekké. A könyvet ajánlom drogos fiataloknak, hozzátartozóknak, szakembereknek, átlagembereknek, vagyis mindenkinek, mert rengeteg használható, gyakorlati útmutatást nyújt a hétköznapokra. Hogy ne rontsuk el! És, hogy van remény!

Erdős Eszter – Református Lelkész, Református Drogmisszió alapítója

 

dr. Grezsa Ferenc ajánlása

Különleges könyvet tart kezében az Olvasó! Műfaji értelemben egyaránt magán viseli az önéletírás, a napló, a bizonyságtétel, a pályakép, de még egy formabontó (s talán épp ezért kivételesen hasznos) tankönyv, „módszertani útmutató” jegyeit is. E műfaji sokszínűség gyermeki, szülői, kliensi, segítői, illetve kor- és pályatársi énünket egyaránt megszólítja. Mindenekelőtt a hitelessége révén, amely e könyv minden mondatából kicsendül. Hitvalló módon példázva, hogy az ifjúkori útkeresés mégoly keserű tapasztalata is – küldetésünk felismerésével - másokat szolgáló erőforrássá nemesedhet bennünk.

dr. Grezsa Ferenc, pszichiáter -központvezető, egyetemi adjunktus, Pszichológiai Intézet, Károli Gáspár Református Egyetem

 

Hankovszky Katalin ajánlása

Tanúságtétel, számadás, hálaadás? Megérlelt tapasztalatok és vélemények együttese ez a könyv. A szerző olyan figyelemre méltó emlékező, aki kapcsolatban képes maradni múltjával, a megélt fordulat odafordulássá válik, nem elfordulás. Ha segítőként „nem szeretne nyomot hagyni”, miközben olyanokkal beszél, akik saját útjukat keresik, akkor nagyon bízik a másikban, hogy kintről jövő nyomás nélkül is képes az útját kijárni. Így válhat a segítő partnerré. Tanulságos olvasmány; ha lehet más útjából tanulni, akkor Zénóéból érdemes: alázatot, higgadtságot, elfogadást és következetességet például. Merthogy egy szabadon hagyó könyv: rád van bízva, mit tanulsz meg belőle.

Hankovszky Katalin – Tréner, Coach, SolutionSurfers Magyarország alapítója

 

csucsorka  ajánlása

Orsolics Zénó fantasztikus segítő lehet. Nincs meg benne más orvosok, szakértők rideg keménysége; könyvében nincs semmi túlírás. Egyszerűen meséli el, hogyan telt a kamaszkora, és olyan természetességgel osztja a tanácsokat, amit én fiatalként szerintem szívesen fogadtam volna. Felnőtt férfi létére úgy használja a szlenget, mint egy kamasz – mégsincs az az érzésem, hogy így akar náluk bevágódni… Szóval ha csak egyetlen szóval kellene összegeznem ezt a kötetet, az biztos a “hiteles” lenne.
Nagyon tetszett, hogy nem ragadt le a ‘90-es években, a saját tapasztalatoknál, beszél a mai szövevényes, talán minden eddiginél veszélyesebb droghelyzetről, amit a bulidrogok jelentenek.
És nagyon bölcsen kitér arra, hogy a szerhasználatot lassan felváltják egyéb függőségeink, például a mindent behálózó közösségi média. Szívszorító epizódok saját életéből és más fiatalokéból, olyanok, amiket különböző mértékben mindannyian ismerünk – ahogy a függőség elkezd rágni egy embert, rombadönt egy családot. Azt egyébként iszonyú volt olvasni, mennyire nem féltik az életüket, és hogy nincs az az életveszély, ami jó útra zökkenthetné őket – nap nap után megy az anyagért.
Zacher Gábor a könyv ajánlójában úgy fogalmaz: “Zénó hozott rossz döntéseket az életèben. A lefelé vezető út gyors volt, és szinte megsemmisítő. Lent viszont, valahol olyan mélyen, amilyet sokan el sem tudnak képzelni, hozott egy, azaz egy jó döntést.”
Nagyon becsülöm azért, hogy ezután az egész életét annak szentelte, hogy mások rögös útjait egyengesse. Nehéz a téma – kellő komolysággal lett feldolgozva, mégsem feküdte meg a gyomrom.
Tanulságos, olvasmányos – szeretettel ajánlom azoknak, akiknél van kamasz a családban (akár egyenesen a kezükbe), vagy akiket érint(ett) valamilyen formában a függőség témája.

csucsorka